In cadrul unui proiect de izolare fonica se au in vedere principalele cai de propagare a sunetului: peretii, ferestrele si usile. Ferestrele obisnuite permit propagarea generoasa a undelor sonore, iar usile conventionale nu sunt mai eficiente decat aceleasi ferestre in acest scop, in special usile de interior care cel mai des contin in interiorul canatului doar o structura de stabilizare tip fagure din carton.
Volumul este unul din elementele cheie ale unui obiect / material de constructii care determina cantitatea de vibratii acustice care penetreaza o incapere, ori in cazul unei usi cu miezul canatului aproape gol, indicele masei prea redus pentru a oferi un nivel decent de izolare fonica.
In prima faza trebuie sa alegeti intre o usa antifonica din lemn sau o usa antifonica metalica, oricare din acestea au suficienta masa pentru a actiona ca o bariera impotriva poluarii fonice, oferind o reductie acustica de pana la 70%. O buna alternativa la o usa antifonica o reprezinta usile antifoc datorita densitatii mari a materialului izolator din interiorul canatului.
Foarte important pentru performantele unei usi cu astfel de aplicatii este si designul, fiind recomandat ca finisajul usilor antifonice sa fie plan, fara paneluri ingropate, fara grile de aerisire sau usa de acces pentru animalele de companie, intrucat orice adancitura inseamna grosime redusa respectiv masa in minus, ceea ce scade din capacitatea de izolare fonica.
Daca folositi deja o usa din lemn masiv pe care ati dori sa o fortificati iar suprafata usii este plana, puteti adauga straturi suplimentare de material izolator care sa se adauge la grosimea si implicit la masa usii. O solutie eficienta sunt placile din MDF sau rigips datorita densitatii optime pentru aceste aplicatii, fixarea placilor facandu-se prin simpla insurubare in canat.
Golurile existente dintre tocul usii si perete se pot umple cu foaie de vinil, etansate ulterior cu calafat. Pentru a asigura etanseitatea usii la inchidere puteti insera garnituri de etansare din EPDM sau banda adeziva din neopren pe laterale si in partea de sus a usii. La baza usii este ideala montarea unui prag automat de etansare.
Daca nu aveti timp de implementat solutiile mentionate mai sus sau se dovedesc a fi insuficiente, puteti opta cel mai eficient pentru oricare dintre usile antifonice metalice sau din lemn, culisante sau pe balamale. Oricare ar fi alegerea dumneavoastra, in aceste sisteme de reductie acustica de ultima generatie sunt implementate cele mai noi tehnologii de izolare fonica, ideale pentru separarea surselor de poluare fonica de mediile de lucru in care linistea este o cerinta esentiala.
Aplicatiile in care se cer in mod expres usi antifonice sunt:
Usile antifonice ofera si o buna izolare termica datorita structurii interne a canatului caracterizata de masa si densitate, ceea ce favorizeaza utilizarea acestor usi in segmentul rezidential, comercial si industrial.
Usile antifonice se adapteaza cel mai bine necesitatilor din aplicatiile rezidentiale datorita aspectului general estetic, nediferentiindu-se din punct de vedere vizual de o usa obisnuita dar complet inferioara usii antifonice din prisma proprietatilor de izolare termica si fonica.
Usile antifonice se livreaza gata de asamblare cu toate garnituri de etansare in toc, feronerie speciala pentru functionalitatea acestor tipuri de usi, nefiind necesare alte interventii ulterioare de sporire a nivelului de izolare acustica.
Optand pentru usile antifonice metalice sau din lemn, beneficiati de un produs complet functional si care se bucura de deosebite accente vizuale intrucat se livreaza vopsite in una din culorile standard din gama RAL. Daca doriti sa aplicati o culoare non-standard, aceasta se tarifeaza suplimentar conform listei de preturi a producatorului.
Daca destinatia de utilizare a usii antifonice este o incapere in care fiecare metru patrat conteaza, puteti sa va folositi pe deplin de suprafata incaperii cu usile antifonice culisante. Avantajul evident al acestor usi este economia substantiala de spatiu pe care o obtineti prin actionarea in lateral, in oricare din ambele sensuri.
Indiferent de modul de deschidere culisant sau batant, beneficiati de aceiasi parametri de performanta datorita structurii inovatoare si a materialelor de ultima generatie implementate in proiectarea acestor sisteme de compartimentare si limitare a propagarii acustice.
Vreau sa command o usa de exterior fara cavitate izolata fonic acustic professional cu masa 32 kg pe metru patrat si minim 40 decibeli pentru studio de inregistrari