Cortinele antifoc industriale sunt printre cele mai performante si economice solutii de limitare a propagarii incendiilor din cadrul unui spatiu clasificat cu risc de incendiu.

Prevenirea extinderii flacarilor este asigurata de etansarea eficienta a golului de trecere prin expandarea garniturilor intumescente aplicate pe ghidajele laterale. In urma detectarii unui incendiu, sistemul gravitational „fail-safe” declanseaza automat coborarea controlata a cortinei cu o viteza constanta.

Parametrii de performanta ai cortinei antifoc corespund standardului de calitate EN 1634-1, oferind protectie la foc pe durate de 60, 90 sau 120 de minute, dupa specificatiile inspectorului PSI sau ale arhitectului.

Cortinele antifoc sunt ideale pentru utilizarea in caile de evacuare, prin a actiona ca o bariera temporara impotriva radiatiilor termice pe durate de pana la 3 ore, oferind timp suficient pentru evacuarea persoanelor din interiorul cladirii afectate de incendiu.

La o scurta analiza, constatam calitatile de care se bucura cortinele antifoc:

  • Etanseitatea la foc si la fum.
  • Izolarea termica permanenta pe durata inchiderii complete a cortinei.
  • Capacitatea de a bloca temporar radiatiile termice emise de incendiu catre o zona adiacenta.

Cortina antifoc este confectionata dintr-un material flexibil rezistent la foc, infasurat in jurul unui ax galvanizat care poate fi plasat cu usurinta dupa un tavan fals. O astfel de inchidere industriala ofera avantajul unei structuri mai discrete si implicit mai estetice in comparatie cu oricare alta solutie alternativa de performante similare.

Un alt avantaj al cortinelor antifoc este adaptabilitatea dupa cerintele de dimensiune ale peretilor in care sunt montate, deoarece toate componentele cortinei – caseta de protectie a axului, bara inferioara, motorizarea – pot fi modificate in raport cu conditiile de lucru.

Unul din cele mai importante avantaje il reprezinta usurinta si rapiditatea de instalare datorita constructiei modulare a cortinei. In plus, serviciile periodice de mentenanta sunt facilitate prin detasarea rapida a capacului inferior de-a lungul carcasei ruloului.

Infasurata complet in jurul axului, cortina este practic invizibila fiind mascata de caseta montata dupa buiandrug.
Desi este confectionata dintr-un material flexibil, cortina se dovedeste a fi per ansamblu o structura robusta intrunind cerintele standardului de calitate ISO 9001.

Pentru a acoperi goluri de dimensiuni mai mari decat standard, se pot atasa prin suprapunere pe orizontala sau verticala mai multe cortine antifoc, formand o compartimentare poligonala continua in spatii deschise proiectate initial fara pereti. Aceasta caracteristica este unica, neputand fiind reprodusa cu alte solutii alternative de compartimentare a incendiilor.

Un alt rol al ghidajelor laterale este acela de a oferi stabilitate cortinei in momentul in care este supusa diferentelor discrepante de presiune pe ambele fete, in conditiile de izbucnire a unui incendiu, mentinand integritatea structurala a cortinei in pozitie complet inchisa. In plus, ghidajele laterale asigura culisarea corespunzatoare a cortinei chiar daca este expusa velocitatii aerului in timpul desfasurarii complete de pe axul de rulare.