Solutiile de protectie antiradiatii pentru spitale se impart dupa functionalitate si dupa modul de compartimentare a spatiilor de interior, astfel:

  • Usi radiologice pe balamale (batante)
  • Usi radiologice culisante
  • Ferestre radiologice

Usile radiologice pe balamale se folosesc la inchiderea etansa a golului din peretii spatiilor din care se genereaza radiatii Roentgen.

Calitatea si performantele usii radiologice batante sunt atestate cu agrementul tehnic AT-15-4997/2011, atestatul de igiena 19/322/20/2013. Rezistenta mecanica clasa 3 si durabilitatea usii radiologice intra in conformitate cu normele PN-EN 1192:2001.

Usile radiologice batante se monteaza cu toc metalic de colt confectionat din otel de 1,2 – 1,5 mm grosime, cu finisal in culori RAL. Tocul metalic de colt este disponibil in doua variante de executie: nivel podea „0” sau „-30 mm”. Ranforsarea pentru montarea amortizorului de autoinchidere se efectueaza la cerere, iar diblurile pentru montaj se solicita la trimiterea comenzii.

Canatul usii radiologice batante este constituit dintr-o placa de PAL perforat, intarita cu segment de rama la interior. Foile de usa sunt executate din otel plumbuit de 0,5 – 1 mm grosime acoperit cu o placa din HDF sau PAL si finisate cu laminat HPL. Marginile cantului sunt prevazute cu ABS de 1 mm.

O alternativa la usile batante cu protectie radiologica le reprezinta usile radiologice culisante executate din foi de inox sau din HPL interpuse cu plumb cu puritate de 99,9% ce asigura o protectie maxima impotriva hazardelor radiologice. Grosimea foii de plumb variaza de la 0,5 mm la 40 – 50 mm, in functie de gradul de protectie oferit.

Pentru stabilitatea umpluturii canatului, foile de plumb din interiorul canatului sunt fixate cu spuma poliuretanica, iar marginile perimetrale sunt mascate cu profile din aluminiu extrudat.

Avand ca principala destinatie de utilizare spitalele, clinicile, laboratoarele de analiza si celelalte aplicatii din institutiile de sanatate, o conditie esentiala in productia usilor radiologice culisante o reprezinta constructia igienica si antibacteriana in vederea mentinerii pe cat posibil a climatului steril fara a permite extinderea agentilor patogeni.

Canatul usilor radiologice culisante poate fi confectionat din INOX 304, otel galvanizat sau panel din lemn laminat cu HPL.

Culisarea se face prin intermediul unei sine de ghidaj din aluminiu in partea superioara iar la baza canatului este prevazuta o alta sina cu rol de stabilizare a canatului. Sarcina maxima a sistemului de culisare este de 300 kg.

Pentru sporirea nivelului de protectie si implicit pentru sporirea durabilitatii intregului ansamblu, sistemul de culisare este acoperit cu o carcasa din inox, iar lateralele usii sunt prevazute cu profile tip U din aluminiu.

Pentru maximizarea performantei, usile radiologice culisante pot fi echipate cu sistem de automatizare ce ar reduce la minim contactul direct cu mana la fiecare actionare a usii.

Pentru inspectarea vizuala a incaperilor compartimentate, usile radiologice culisante se pot livra cu fereastra cu echivalenta de plumb. Nivelul de siguranta a personalului poate fi sporita cu broaste si mecanisme de blocare antiefractie.

Protectia antiradiatii poate veni si sub forma elementelor fixe ca ferestre rotunde sau rectangulare, testate si certificate pentru atestarea conformitatii cu exigentele aplicatiilor de diagnoza imagistica.

Ca si vitrajul folosit la usile radiologice culisante sau batante, ferestrele radiologice sunt caracterizate de o echivalenta plumb, fiind confectionate dintr-un produs de calitate premium care se incadreaza in categoria produselor clasificate conform directivelor DIN 6841, in clasa de protectie „S”.

Ferestrele radiologice detin un coeficient foarte bun de transparenta si de transmisie luminoasa, oferind un camp vizual superior.

Sistemele fixe de ecranare radiologica se folosesc cu precadere in:

  • Incaperi expuse la raze X
  • Cabinete de radiologie
  • Laboratoare
  • Scanare cu raze X in aeroporturi