Evaluarea usilor antifoc si a feroneriei aferente pentru stabilirea conformitatii cu normativele legislatiei in vigoare reprezinta un subiect complex care este mai bine inteles in contexte generale atunci cand sunt urmate o serie de reguli simple aplicate in baza unor directive.
Gradul de rezistenta la foc a zidariei in care sunt montate usile, dicteaza durata necesara de protectie antiincendiu oferita. Amplasarea peretelui in cadrul cladirii si parametrii tehnici ai intregulului ansamblu arhitectural stabilesc gradul de rezistenta la foc a peretelui.
Indicii de rezistenta la foc ai elementelor structurale ale unei cladiri reprezinta perioada in care acestea isi mentin proprietatile fizice fiind supuse actiunii directe a flacarilor. O usa rezistenta la foc 120 de minute se monteaza de obicei in peretii care separa cladiri de altele sau care compartimenteaza o zona mai mare a unei cladiri in mai multe „compartimente de incendiu” mai mici.
De exemplu, in peretii cu rezistenta la foc de 4 ore se monteaza usi cu rezistenta la foc de 2 ore, iar usile antifoc de 90 de minute se monteaza in pereti cu rezistenta la foc de 120 de minute. Usile antifoc de 90 de minute se utilizeaza cu precadere in case de scari, in compartimentari verticale si pereti exterior cu potential de expunere la incendii severe din partea incintelor anexe.
Usile rezistente la foc 60 de minute sunt indicate in peretii despartitori dintre 2 camere, indiferent de aplicatie (rezidential, comercial, industrial, sanitar etc).
Usile rezistente la foc 30 de minute sunt recomandate pentru utilizarea in compartimentarea spatiilor cu risc de incendiu mediu, in peretii coridoarelor si in aplicatiile in care se doreste controlul fumului sau in contextul unei cai de evacuare a personalului. Aceste usi antifoc sunt disponibile cu vitraj dar suprafata geamului poate fi limitata din considerente de siguranta.
Cu toate acestea, in situatii speciale se pot monta usi rezistente la foc pe durate mai mari decat cele ale peretelui in care sunt instalate, dar ideala este pastrarea unui raport valoric de performanta de 2:1 intre usa si peretele golului de trecere.
In anumite aplicatii se cere ca usa rezistenta la foc sa reduca la minim pe cat posibil transmisia de radiatii termice dintr-o fata a usii catre cealalta. Daca o usa antifoc poate actiona ca o bariera impotriva degajarii de emisii termice pe perioade determinate, se favorizeaza circulatia persoanelor pe un traseu de evacuare stabilit, permitand parasirea in conditii de siguranta a cladirii afectate de incendiu. Astfel, unele usi antifoc vor avea in denumirea completa specificatia „EW” si numarul de minute de rezistenta la foc.
Valoarile radiatiilor termice ce se doresc a fi reduse sunt normatizate in 3 praguri: 120°C, 230°C, respectiv 340°C si indica temperatura ambientala maxima masurata in spatiul anex fetei usii neexpuse la incendiu. Aceste temperaturi au fost stabilite standard in primele 30 de minute ale testarii in raport cu directivele legislatiei in vigoare. O usa care reduce emisiile de radiatii termice pana la 120°C intruneste cerintele pragurilor de radiatii termice de 230°C si 340°C.
Comenteaza