Pentru a intelege deplin functionalitatea feroneriei usilor rezistente la foc, trebuie sa tinem cont de cele 4 roluri ale usilor antifoc, obligatorii de indeplinit:

  • Sa faciliteze accesul pietonal in orice moment al zilei.
  • Sa reprezinte un punct de evacuare in cazul declansarii unui incendiu.
  • Sa actioneze ca o bariera impotriva flacarilor, a fumului si optional impotriva radiatiilor termice.
  • Sa protejeze integritatea bunurilor si viata persoanelor afectate de incendiu.
Pentru a garanta obtinerea performantelor adecvate, usile rezistente la foc trebuie echipate cu elemente de feronerie corespunzatoare care sa asigure fiabilitatea si functionalitatea intregului ansamblu.
 

Balamalele

Se prevede ca o usa omologata rezistenta la foc sa fie fixata in balamale din otel cu rulment. Utilizarea otelului este necesara din momente ce materialele neferoase isi pierd din duritate in urma expunerii indelungate la temperaturi extreme ca cele generate intr-un incendiu, avand drept consecinta dizlocarea canatului si raspandirea flacarilor si a fumului.

Folosirea balamalelor metalice cu rulment este importanta intrucat reduce gradul de uzura si ofera o miscare lina la fiecare inchidere si deschidere. Este esential ca balamalele sa asigure inchiderea completa de fiecare data, deoarece scopul unei usi antifoc este acela de a compartimenta un spatiu clasificat cu risc de incendiu.

Balamalele pentru usile rezistente la foc trebuie sa fie durabile si rezistente la utilizarea intensiva si frecventa, in caz contrar se vor deteriora rapid sau se vor indoi si vor impiedica inchidierea etansa a canatului.
 

Incuietori

Orice usa omologata rezistenta la foc trebuie sa fie prevazuta cu un dispozitiv de blocare automata. Optional se pot livra broaste aplicate cu bolt, pe langa cilindrul inclus standard in pret.

La alegerea incuietorilor este vitala masurarea corecta a distantei interaxiale si a backset-ului pentru compatibilitatea feroneriei optate cu dimensiunile canatului.

Backset-ul se masoara de la centrul orificiului cilindrului pentru cheie pana la placa frontala, iar distanta interaxiala se masoara de la centrul orificiului cilindrului pana la centrul gaurii pentru maner.
 

Dispozitive antipanica

Usile omologate pentru echiparea si actionarea cu bare antipanica sunt de regula insotite de un marcaj care specifica aceasta caracteristica, ce indica faptul ca acele usi au fost ranforsate din fabricatie pentru montarea de dispozitive de deschidere antipanica.

Ulterior s-a evaluat rezistenta si functionalitatea usii in conditii identice unei situatii adevarate.

Trebuie acordata o atentie sporita la alegerea unui dispozitiv antipanica pentru o usa rezistenta la foc, existand riscul ca acel sistem sa nu fi fost testat decat pentru utilizarea intensiva in situatii de urgenta si nu in conditii de incendiu.

In plus, dispozitivele antipanica sunt supuse unor norme de dimensiune si nivele de rezistenta foc, fiind necesar marcajul corespunzator caracteristicilor si capacitatii sistemului antipanica.
 

Amortizoare

Amortizorul de autoinchidere se claseaza in lista feroneriei obligatorii pentru usile rezistente la foc.

Pentru a se asigura compartimentarea eficace a zonei de incendiu, o usa trebuie sa fie bine inchisa si zavorata.

In acest sens se poate opta pentru balamalele cu arc sau un amortizor special pentru astfel de aplicatii.
 

Dispozitive de retinere

Mecanismele si bratele de retinere a canatului in pozitie deschisa sunt de evitat in contextul usilor antifoc. Pe piata se gasesc amortizoare dotate cu sigurante fuzibile cu functia retinere-deschis, dar nu ofera performanta si siguranta necesare inchiderii rapide in eventualitatea izbucnirii unui incendiu.

Testele si cercetarile desfasurate au dovedit ca fumul si gazele toxice sunt cauzele principale ale deceselor soldate in incendii.

Usile tinute deschise cu ajutorul electromagnetilor de retinere sunt singurele care vor fi inchise suficient de repede pentru a nu permite extinderea fumului si a gazelor toxice.

Aceste dispozitive sunt activate prin intermediul unor detectori electronici de fum si produsi de combustie.