Usile antifoc detin posibil cel mai important rol in planul de protectie antiincendiu al oricarei cladiri, prin limitarea extinderii focului, a fumului si a gazelor toxice emanate in timpul unui incendiu.

Oricat de mare ar fi viteza de dispersare a flacarilor, usile antifoc ofera un avantaj net datorita garniturilor intumescente ce expandeaza in prezenta temperaturilor generate in timpul incendiului, oferind protectie garantata pe durate de pana la doua ore, in functie de clasa de rezistenta la foc aleasa, durata minima fiind oferita de usile antifoc clasa EI2 60 (60 de minute), urmate de EI2 90 (90 de minute) si durata maxima existenta pe piata usilor tehnice rezistente la foc clasa EI2 120 (120 de minute).

In ultimii ani, inevitabil si in acelasi timp surprinzator, s-au tot produs incendii soldate cu victime din cauza echiparii necorespunzatoare a spatiilor clasificate cu risc de incendiu. Daca focarul de incendiu ar fi fost compartimentat etans cu o usa antifoc, pagubele materiale si pierderile de vieti omenesti survenite ca urmare a actiunii fumului ar fi fost aproape inexistente; mai mult, procesul de evacuare s-ar fi desfasurat in parametrii optimi si s-ar fi alocat timp pentru asistarea persoanelor cu dizabilitati in vederea evacuarii, ba chiar si pentru salvarea bunurilor de valoare.

Alegerea corecta a usii pentru inchiderea golului de zid reprezinta astfel, o asigurare aditionala a investitiei dumneavoastra, fiind mult mai rentabil pe termen lung sa investiti intr-o usa antifoc.

O usa rezistenta la foc nu se poate numi astfel fara feroneria corespunzatoare, deoarece fiecare componenta contributie la nivelul de protectie optima in caz de incendiu.
Desigur, usile rezistente la foc sunt ca un produs de unica folosita, intrucat in urma incendiului eficienta acestora va fi compromisa, insa isi vor fi indeplinit scopul pentru care au fost concepute, de a salva vieti si de a proteja obiecte de valoare.

Mentenanta usilor antifoc cuprinde cate aspecte cheie in vederea mentinerii functionalitatii depline, printre care cele mai importante sunt:

  • verificare inchiderii si blocarii automate a canatului prin eliberarea acestuia de la jumatatea cursei de inchidere. In cazul inchiderii incomplete, o ajustare la nivelul balamalelor poate remedia aceasta problema. Cu aceasta ocazie se va asigura ca balamalele sa fie in buna conditie de functionare.
  • verificarea integritatii garniturilor respectiv pozitia corespunzatoare a acestora pe marginea canatului. Cu timpul, acestea se pot uza sau pot fi acoperite de vopsea si alte reziduuri.
  • verificarea suprafetei canatului de lovituri, gauri sau spatii dintre toc si canat ce ar compromite etanseitatea usii si in final, rolul acesteia de a compartimenta un eventual incendiu. Nu se admit distante mai mari de 4 mm in partea cu buiandrugul si pragul, respectiv 8 mm in laterale.

Nu uitati sa aveti la indemana si certificatele de conformitate in vederea viitoarelor inspectii: toate usile antifoc sunt prevazute cu marcaje metalice care precizeaza informatii cu privire la clasa de rezistenta si alte caracteristici ale usii.