Ideea de usi antipanica a luat nastere spre sfarsitul secolului 19, in urma a tot mai multe incidente soldate cu mii de decese din cauza inexistentei unei cai de evacuare corespunzatore.
Barele antipanica sunt o componenta esentiala din structura unei usi de exterior si a usilor de interior situate in rute de evacuare. Functionalitatea acestor bare se datoreaza unui sistem cu arc tensionat integrat in barele orizontale care se actioneaza la cea mai mica apasare.
Cand ati intrat in orice cladire de birouri, scoli sau centre comericale, cu siguranta ati intrat sau iesit prin goluri de trecere ale caror usi erau prevazute cu bare antipanica.
In general, usile din caile de evacuare (fie ca sunt usi antifoc sau nu), sunt si echipate cu elemente de feronerie speciale care faciliteaza deschiderea din interior, respectiv evacuarea unui numar mare de persoane intr-un timp scurt, fara a pune in pericol de aglomerare golul de trecere dintr-o astfel de iesire de urgenta.
In cazul usilor cu un grad sporit de securitate impotriva accesului neautorizat, amplasate pe o ruta de evacuare, se recomanda utilizarea unor broaste fara maner pe partea de exterior, permitand actionarea doar din interior, facilitand astfel procesul de evacuare in conditii optime de siguranta si respectand totodata normele de securitate impuse.
Un caz similar este cel al usilor cu sisteme de control al accesului de tip biometric, cu card de proximitate sau alte sisteme electromagnetice. Astfel de compartimentari sunt configurate astfel incat la aparitia unui incident major (incendiu, cutremure, cataclisme etc), actionarea barelor antipanica primeaza in fata sistemelor electronice in vederea evacuarii in conditii maxime de siguranta si in cel mai scurt timp, eliminand necesitatea pontarii fiecarei persoane pe traseul de evacuare.
In caz contrar, lipsa unui astfel de sistem revolutionar ar contribui ingrjiorator de mult la numarul de victime soldat in decursul unui cataclism natural sau in timpul unui incendiu.
Elementele de feronerie folosite la usile cu rol de evacuare rapida trebuie actionate fara cheie sau fara manipularea unui mecanism de deblocare. In cazul uzinelor de asamblare, atelierelor, magazinelor si imobilelor comerciale, usile ce compartimenteaza spatii cu capacitate de peste 60 de persoane nu se vor echipa cu broasca, zavor sau bolturi de blocare si se vor echipa cu dispozitive antipanica, avand deschiderea catre exterior, in vederea conformarii depline cu normele de siguranta publica.
Nerespectarea chiar si a unui singur criteriu de siguranta ar putea cauza blocarea abrupta a unui volum mare de personal in evacuare, reducand drastic sansele de supravietuire in cazuri de incendiu sever. Pe langa importanta usilor antipanica in cazuri reale de incendiu si dezastre naturale, barele antipanica sunt deosebit de utile si in situatii de non-urgenta. De moment ce barele antipanica sunt montate pe fata canatului cu deschidere din interior, se previne accesul neautorizat.
Mai mult, barele antipanica se pot lega la sisteme de alarma, astfel incat orice tentativa de intrare prin efractie este semnalizata si transmisa la centrul de supraveghere.
Comenteaza