In prezent, designurile moderne implementate in proiectele de arhitectura solicita in acelasi timp si inovativitatea arhitectilor pentru integrarea unor sisteme de securitate care sa se conformeze cu noi si actualizate protocoale de siguranta a informatiei si a personalului.

Siguranta informatiei primeaza ca obiectiv permanent, motiv pentru care sistemele de control al accesului sunt constant imbunatatite si nu de multe ori intervine necesitatea scalarii cu usurinta a unui astfel de sistem, indiferent de aplicatii si tipul obiectivului de protejat.

Cu toate acestea, multe imobile modernizate din tara nu dispun si de un sistem actualizat de control al accesului, fiind expusi la potentiale brese de securitate. Mai mult, implementarea unui sistem de control al accesului usor de extins si de inlocuit poate fi o adevarata provocare pentru arhitecti, tinand cont in acelasi timp si de ultimele standarde in vigoare.

De cele mai multe ori, imbunatatirea si revizuirea corespunzatoare a sistemelor actuale de control al accesului este pusa in dificultate din cauza bugetelor alocate reduse in aceasta directie. Totodata, in acest context, limitarile de buget plaseaza extinderea perimetrelor de securitate ca un obiectiv de faza 2 sau 3.

Desi produsele din gama sistemelor de control al accesului sunt populare din prisma confortului, nu trebuie de omis faptul ca de multe ori pun in dificultate accesul persoanelor cu dizabilitati sau al varstnicilor.

De exemplu, exista cateva cititoare biometrice care pot pune in imposibilitatea de a fi operate de catre persoanele suferinde de diferite grade de handicap. Chiar si un pad numeric care necesita o oarecare dexteritate, poate fi mai greu de utilizat decat un cititor de proximitate.

Prin urmare, inaintea alegerii unui sistem de control al accesului trebuie sa aveti in vedere cateva
aspecte de accesibilitate pentru un public cat mai larg.

Avand la dispozitie sisteme de control al accesului din ce in ce mai diverse, potentialii cumparatori depind de expertiza agentilor de vanzari din domeniu pentru formularea unui plan de securitate cat mai apropriat obiectivului in cauza.

De acceea nu tratam o cerere de oferta pentru sisteme de control al accesului ca pe o potentiala vanzare, ci ca o oportunitate de a cladi solutii durabile si eficiente care vor pune bazele unei colaborari indelungate intre furnizor si cumparator.

Nici un sistem de securitate nu garanteaza prevenirea incidentelor in incinta securizata, dar cu un plan bine construit si dispozitivele aferente, riscul incalcarii proprietatii este redus substantial.
Institutii ca centre de date, banci, spitale, unitati militare, inchisori si altele din aceeasi categorie, prezinta un interes deosebit in acest sens, lucru care la randul lui ridica noi provocari in a concepe strategii corespunzatoare de control al accesului.

Obiectivele cel mai frecvent dotate cu sisteme de control al accesului sunt facilitati de stocare a informatiei. Protejarea obiectivelor cu caracter confidential se realizeaza prin implementarea de masuri de securitate pluristratificate, combinand inteligent sisteme electrice si mecanice de control al accesului, diminuand astfel necesitatea unor masuri suplimentare de siguranta.
Mai mult, unele sisteme de control al accesului ofera posibilitatea programarii accesului in intervalul orelor de lucru.