Odata cu introducerea standardelor pentru usile de interior si pentru usile / ferestrele de exterior, este specificata ca fiind obligatorie izolarea fonica a elementelor structurale marcate CE.
Izolarea fonica eficienta este rezultatul imbinarii armonioase dintre materialul folosit la executia canatului si a tocului, reglajul minutios al pragurilor de etansare impreuna cu un montaj de calitate.
 
In documentatia cu care sunt insotite usile izolate fonic, se specifica spectrul adaptiv de reductie fonica de tipul „Rw = 32 dB (-1; -2)„. Parametrul de izolare fonica se masoara in dB, fara a lua in calcul propagarea sunetului prin elemente structurale inconjuratoare.
 
„Rw” este o valoare determinata in timpul testului de compatibilitate cu elementele structurale – in cazul usilor complete cu canat, toc, feronerie si agenti de etansare – in conditii de laborator, desfasurat in conformitate cu normele europene.
 
Valorile minime de izolare fonica sunt clasificate dupa aplicatiile in care se utilizeaza si reductia fonica minima admisa se imparte in: Rw,P 32 dB, Rw,P 37 dB si Rw,P 42 dB.

Aplicatiile in care sunt recomandate usile izolante fonic cu valorile mai sus mentionate sunt:

  • Blocurile de locuinte
  • Coridoare si case de scari
  • Cladirile de birouri
  • Institutii de invatamant (salile de clasa cu iesire la holuri)
  • Hoteluri
  • Azile
  • Sanatorii
  • Spitale (pentru salile de consultatii, holuri, sali de operatie)
 
Capacitatea maxima de izolare fonica a usilor batante ajunge pana la 57 dB si aceasta caracteristica permite utilizarea usilor antifonice de acest nivel sa fie utilizate a usi antipanica de interior respectiv de exterior.
 
Usile izolate fonic asigura un mediu de lucru linistit si garanteaza confortul psihic de care aveti nevoie pentru un randament maxim, prin reducerea poluarii fonice indiferent de distanta la care se afla sursa de zgomot. In acest sens, puteti considera usile antifonice ca fiind o investitie pentru sanatatea dumneavoastra.
 
Usile izolate fonic din lemn sau metalice reprezinta o solutie flexibila din prisma montarii deoarece se pot instala cu succes in pereti din zidarie, ciment, BCA, si alte structuri mai putin pretentioase. Diferenta dintre gradul de izolare fonica a peretelui si cel al usii trebuie sa fie cel putin egal sau mai mare cu 10 dB.
 
Din punct de vedere al dimensiunii, usile antifonice metalice sau din lemn sunt disponibile cu latimea cuprinsa intre 750 – 1500 mm, iar inaltimea cuprinsa intre 1750 – 3000 mm.
 
Garniturile joaca si ele un rol esential in stabilirea nivelului de reductie acustica, de obicei constand in sisteme retractabile duble, culisante sau tip prag automat, izoland fonic in trepte de la 50 – 53 – 55 – 57 dB.