Daca in proiectul tehnic se prevede o iesire rezervata situatiilor de urgenta, barele antipanica sunt un element de feronerie indispensabil si crucial pentru siguranta persoanelor din respectivul imobil, intrucat cu acest mecanism de deschidere de urgenta a usilor se permite evacuarea unui flux pietonal voluminos intr-o maniera care elimina riscul aglomerarilor in proximitatea golului de trecere exterior unde se produc majoritatea accidentarilor in ideea evacuarii cat mai rapide.

Barele antipanica sunt dispozitive montate pe fata interioara a usii concepute pentru a facilita evacuarea persoanelor in situatii de urgenta.
Ca mod de actionare, aceste dispozitive vin sub forma de sisteme antipanica cu bara sau cu push-bar menite sa deblocheze fara efort orice usa in caz de incendiu.

Barele antipanica se monteaza in interiorul unei usi cu deschidere catre exterior si sunt prevazute cu un arc tensionat aplicat in interiorul barei, de-a lungul acesteia.
Montate corespunzator pe usile din caile de evacuare corespunzatoare Intregul ansamblu este proiectat pentru a asigura o evacuare rapida si in conditii de siguranta din cladiri populate ca:

  • Scoli
  • Restaurante
  • Baruri
  • Mall-uri
  • Spitale si alte institutii de sanatate
  • Institutii guvernamentale
 
Toate dispozitivele antipanica functioneaza in acelasi mod – prin simpla apasare a barei metalice orizontale ce actioneaza broasca usii, care in mod normal se mentine incuiata.

Unele sisteme antipanica sunt conectate la alarme de acces pentru a preveni iesirile neautorizate, declansand alarma sonora.

Datorita rolului barelor antipanica in siguranta publica, este foarte important ca dispozitivele antipanica sa fie montate de catre un lacatus calificat.

Fara pregatirea unui plan de evacuare corespunzator, consecintele ar putea fi dezastruoase in conditiile in care persoanele aflate in spatele multimii din apropierea iesirii nu au vizibilitate pana la iesirea de urgenta, ingreunand si mai mult evacuarea unei deschideri solicitate.

Patronii de localuri au putine optiuni in materie de solutii de evacuare pentru usile de exterior si acelea sunt dispozitivele de deschidere cu bara antipanica. Usile destinate evacuarii de urgenta nu se folosesc pentru accesul in cladire, deservind strict pentru iesire.

Cu toate acestea, exista unele usi care vor fi incuiate din exterior, permitand persoanelor autorizate accesul cu cheie.

O alta varianta este montarea unui maner detasabil cu sau fara cilindru cu cheie. Odata incuiat, accesul este posibil doar cu cheia.

Este recomandat ca la intreprinderile mari si mijlocii sa se stabileasca un traseu destinat evacuarii clientilor, in eventualitatea izbucnirii unui incendiu.

Existenta unui kit de bara antipanica imbunatateste net performanta unei iesiri de urgenta, precum si un sistem de alarma de incendiu pentru a anunta in toata cladirea declansarea incendiului.