In prezent, usile antifoc au devenit o practica din ce in ce mai populara din nevoia de siguranta ce planeaza asupra aplicatiilor industriale si comerciale, cat si in cladirile rezidentiale, fie ele blocuri de locuinte sau case unifamiliale.

Prin proprietatile excelente de compartimentare a incendiilor, usile antifoc au devenit sinonime cu protectia deplina a bunurilor si a vietilor omenesti, intrucat de cele mai multe ori, 30 de minute pot fi mai mult decat suficiente pentru ca echipajele de interventie sa ajunga in timp util, iar persoanele din cladirea afectata sa poata iesi in siguranta.

Executate din lemn sau foi de otel galvanizat umplute cu vata minerala ignifuga, orice usa antifoc este usor de recunoscut prin garniturile intumescente specifice, care au rolul de a creste in volum si de a etansa marginile si alte orificii prin care altfel s-ar extinde focul, fumul si alte noxe periculoase emanate in timpul unui incendiu.

In ciuda acestei constructii impecabile, de multe ori o usa antifoc nu isi poate indeplini functionalitatea in timpul unor situatii de urgenta, motivul principal fiind montarea necorespunzatoare, efectuata de personal necalificat, care nu se asigura intotdeauna ca usa sa fie montata etans in golul de trecere.

De aceea inspectiile si serviciile de mentenanta se efectueaza periodic, pentru a asigura functionalitatea optima a usilor antifoc si pentru a detecta potentialele defectiuni ce pot surveni la fel de subit precum se declanseaza si incendiile.

Montatorii calificati sunt abilitati sa inspecteze integritatea detectorilor de fum, sprinklerelor si calitatea instalarii usilor antifoc cu orice tip de deschidere: batante, culisante, rulouri si sectionale.

Totodata, rolul inspectiilor este acela de a instrui personalul lucrator sa evacueze cladirea intr-un mod civilizat si cu calm, evitand accidentele ce se pot produce din cauza anxietatii generale.
Normativele de siguranta publica recomanda folosirea cu preponderenta a materialelor ignifuge in interiorul cladirilor, suplimentand nivelul de protectie antiincendiu.

Pentru a va asigura ca va incadrati in standarde, facilitati accesul echipelor de pompieri si tineti la vedere planul cladirii pentru situatiile de urgenta.
In unele proiecte, indiferent de aplicatii, se folosesc usile tehnice necorespunzatoare, optandu-se pentru usi care de regula sunt destinate cu precadere aplicatiilor comerciale, in conditiile in care nu sunt necesare astfel de usi.

Aceasta practica poarta un caracter negativ, deoarece de cele mai multe ori, usile industriale pentru aplicatii comerciale sunt dotate cu diferite sisteme de blocare care nu sunt permise in contextul protectiei antiincendiu.

Este important de avut in vedere ca usile pentru aplicatii comerciale sunt supuse exploatarii mecanice severe care duce la degradarea tocului intr-un timp mai scurt decat in cazul usilor rezistente la foc.

Acest aspect prezinta un hazard intr-un eventual incendiu, fiind sanse reale ca o astfel de usa sa se inchida incomplet, practic anuland functionalitatea usilor antifoc.
Tot in acest context, se impun servicii periodice de mentenanta la intervale mai reduse, ducand in timp la cheltuieli suplimentare inexistente la folosirea exclusiva a usilor antifoc.

Prin urmare, daca nu se specifica in mod expres montarea unei usi tehnice pentru aplicatii comerciale, nu optati pentru o astfel de solutie doar din considerente financiare. Siguranta primeaza.