Compartimentare cu Tamplarie de Aluminiu Rezistent la Foc

Constructiile sunt un domeniu in continua dezvoltare, aspect confirmat de dimensiunile cladirilor in continua crestere, dar si de structura din ce in ce mai complexa conceputa de arhitecti.

Acest lucru are ca prima consecinta incrementarea exigentelor impuse de standardele de siguranta publica impotriva incendiilor, intrucat numarul inhabitantilor creste odata cu dimensiunile cladirilor.

Aceasta pondere pozitiva a volumului de personal in ce priveste capacitatea structurilor arhitectonice, se prezinta ca o provocare pentru proiectanti intrucat siguranta primeaza in fata esteticii, dar in prezent aceste doua aspecte trebuie imperativ aduse la un echilibru.

Metodele moderne aplicate in constructii si utilizarea materialelor speciale au adus un aport substantial in realizarea echilibrului dintre siguranta publica si estetic, prin obtinerea tamplariei din aluminiu cu sticla rezistenta la foc.

Acest produs revolutionar a fost si este folosit cu precadere in toate structurile moderne, ca solutie de acces, ca mod de compartimentare a mai multor incaperi si nu in ultimul rand, ca fatada a intregii cladiri, rezultand in final un ansamblu arhitectural de o nota estetica exceptionala, cu un grad de protectie superior.

Parametrii tehnici ai peretilor din tamplarie de aluminiu rezistent la foc ofera arhitectilor o noua dimensiune in designul unei cladiri, concentrat pe asimilarea unui volum mare de lumina naturala si pe optiunile de siguranta impotriva incendiilor.

Avantaje ale unei astfel de constructii sunt:
  • design estetic imaculat
  • nota de profesionalism
  • transparenta
  • iluminat natural
  • economie de energie
  • caracter ecologic
  • protectie maxima antifoc
  • izolare termica
  • izolare fonica
  • durabilitate
  • rezistenta la soc mecanic
  • intretinere minima si lipsita de costuri
compartimentare-antifoc

Toate aceste beneficii se obtin intrand in acelasi timp in conformitate cu cele mai stricte normative de siguranta din legislatia in vigoare.

Printre aplicatiile peretilor si usilor de sticla antifoc enumeram si casa scarilor din cadrul cladirilor inalte, dar si parcarile subterane ale acestora, protejand autovehiculele functionarilor si vizitatorilor.

Este de dorit o viziune clara in special in parcarile subterane pentru distingerea persoanelor neautorizate de catre angajatii firmei de paza, pentru a preveni furtul sau alte delicte.

Un mare avantaj al transparentei oferite de compartimentarea cu sticla antifoc este viziunea clara a rutei de evacuare in situatiile de urgenta, care in alte conditii ar amplifica substantial panica generala din cauza dificultatilor de orientare.

Usile din tamplarie de aluminiu antifoc ofera protectie maxima impotriva raspandirii fumului si noxelor generate de incendiu, asigurand o evacuare fara probleme pe durata de rezistenta la foc. (poate fi cuprinsa intre 30 – 120 de minute, clasa EI).

Peretii din sticla antifoc asigura protectia personalului mobilizat in masa si totodata fluiditatea traficului pietonal in rutele de evacuare de urgenta, indiferent de gravitatea situatiei, dar si facilitarea interventiei pompierilor in zonele afectate de incendiu.

fatada-sticla-antifoc

Subliniem importanta transparentei si a iluminatului natural din exterior, deoarece ofera un impact pozitiv asupra starii psihice si a functiilor cognitive ale persoanelor din interior, spre deosebire de o constructie cu pereti opaci, ce poate afecta persoanele cu predispozitie catre manifestari claustrofobice si anxioase.

Calitatea sticlei rezistente la foc detine un grad superior de transmisie a luminii naturale din exterior, eliminand necesitatea iluminatului aritifical in incaperile situate in zona centrala a cladirilor inalte.

Claritatea sticlei din tamplaria de aluminiu rezistent la foc este atat de inalta incat nu s-ar spune ca detine cele mai bune proprietati fizice impotriva temperaturilor generate de incendiu.

Mai mult, la compartimentarea cu sticla rezistenta la foc destinata integral fatadelor exterioare ale cladirilor inalte, puteti incorpora caractersticile performante ale peliculelor „e-low” (low energy use) de pe piata tamplariei din aluminiu antifoc.

Aceste optiuni au fost testate riguros in vederea reducerii emisiilor de radiatii UV, beneficiind in acelasi timp de un volum generos de lumina naturala. Astfel sticla antifoc triplustratificata corespunde si celor mai exigente cerinte legate de coeficientul de transmisie termica.

In interior, peretii si usile din tamplarie de aluminiu rezistent la foc pot fi imbinate cu elemente ca sticla decorativa sau chiar satinare pentru obtinerea unui aspect mat.

Sticla din cadrul tamplariei de aluminiu antifoc detine o compozitie chimica unica fara culori care sa altereze sau sa interfereze cu elementele functionale care asigura transmisia maxima a luminii.

Sticla rezistenta la foc folosita la usile si compartimentarea interioara si la fatada cladirilor detine si excelente proprietati de izolare fonica datorita multistratificarii cu material intumescent interpus ce poate oferi o absorbtie fonica de pana la 46 dB.

Un alt aspect important de mentionat in cazul cladirilor inalte, este putul si cabina liftului care deasemeni necesita protectie maxima impotriva fumului si focului, ca si celelalte elemente cu rol de mentinere a integritatii cladirii.

Si aici, ca si in celelalte incaperi din interior, este extrem de importanta iluminarea naturala, mai ales in conditiile in care liftul este expus caderilor de tensiune.