Impreuna cu usile din inox, usile laminate HPL formeaza o solutie completa de compartimentare pentru aplicatiile din industria alimentara, insa HPL-ul este preferat cand exista posibilitatea de a alege dintre acestea doua, datorita notei estetice de neintrecut oferita de acest material unic.
 
Placut atat la vedere cat si la atingere, acest amalgam omogen de hartie kraft si rasini este caracterizat de rezistenta ridicata la umiditate excesiva, socuri mecanice, utilizare intensiva pe termen indelungat si bineinteles, aspectul cel mai important, proprietatea antistatica si antibacteriana.
 
Deoarece igiena primeaza in industria alimentara, toate usile laminate HPL care parasesc linia de productie intra in vigoare cu cele mai exigente standarde de calitate, facand fata cu succes in cele mai solicitante medii de lucru.
 
Un exemplu de astfel de medii cu conditii severe de lucru ar fi bucatariile din restaurante si hoteluri unde actiunea constanta a aburilor fierbinti in paralel cu lovirea inevitabila produsa in urma drumurilor repetate ar afecta integritatea structurala a canatului si a tocului. De aceea in astfel de aplicatii se folosesc cu precadere usi dublu batante din laminat HPL.
 
Datorita suprafetei etanse, usile laminate HPL sunt complet impermeabile si extrem de usor de curatat si de intretinut. Suprafetele laminate HPL se curata cel mai usor cu o carpa umezita cu apa si un detergent usor, fata de alte cazuri in care se cere in mod expres aplicarea unor solutii de curatare care implica cheltuieli suplimentare periodice.
 
Petele persistente se pot curata fara eforturi cu solutii sau creme non-abrazive, intrunind cu usurinta cerintele standardului EN438:2005, care precizeaza printre altele si facilitarea curatarii a 40 cele mai frecvente substante folosite in aplicatii domestice: ceai, cafea, acetona, alcool, sucuri de fructe, detergenti, inalbitori si coloranti.
 
Designul inteligent al usilor laminate HPL previne acumularea de lichide si depunerile de particule de murdarie, lucru des intalnit la usile obisnuite, dupa scurte perioade de utilizare. Acesta constructie igienica este obtinuta prin minimizarea numarului de elemente de imbinare care intra in componenta tocului si a canatului.
 
Pe langa constructia igienica a intregii structuri, trebuie de mentionat finisajul laminatului HPL care impiedica dezvoltarea germenilor microbieni pe intreaga suprafata a canatului, inclusiv pe margini.
 
Proprietatile fizice inerente ale usilor laminate HPL asigura parametrii de performanta si calitate necesari in mediile de lucru cu cele mai stricte conditii, fara necesitatea unor tratamente aditionale de mentinere a nivelului de igiena.
 
Pentru a atesta proprietatile antibacteriene ale suprafetei laminatului HPL, s-a aplicat metoda JIS Z 2801 de verificare a activitatii microbiene pe parcursul a 24 de ore de incubare a urmatoarelor culturi: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans, Aspergillus brasiliensis.
 
Mai mult, este dovedit si faptul ca usile laminate HPL nu au nici o influenta asupra produselor alimentare, fiind utilizate cu succes de multi ani in laboratoarele din medicina si industria alimentara.