Incendiile reprezinta riscuri reale la care sunt predispuse toate constructiile civile ce contin obiecte inflamabile, fapt pentru care, prevenirea unui astfel de incident ce se poate solda cu pierderi de bunuri si vieti omenesti trebuie sa fie o prioritate pentru oricine poarta un minim de responsabilitate.

Daca sunteti in cautarea unei solutii de compartimentare de incendiu care sa se integreze in sistemul de protectie al cladirii, investirea in usi antifoc este decizia corecta.

Dupa cum sugereaza si numele, o usa antifoc este o usa de interior ce se intrebuinteaza ca masura suplimentara de protectie pasiva antiincendiu, insemnand ca previne extinderea flacarilor si a fumului pentru a spori sansele evacuarii depline din incinta afectata.

O usa antifoc poate fi executata in diferite moduri, insa structura cea mai des intalnita este varianta cu deschidere pe balamale, compusa dintr-un toc rezistent la foc, canatul cu miez ignifug si garnituri termoexpandabile, feronerie speciala antifoc si alte accesorii esentiale.

Nivelul de protectie antiincendiu oferit de aceste usi difera in functie de specificatiile impuse de organismele autorizate, de la aplicatie la aplicatie, in raport cu parametrii de rezistenta ai peretilor interiori si exteriori.

Protectia oferita pe termen lung este puternic influentata si de rigurozitatea mentenantei efectuate, in conformitate cu indicatiile oferite de producator.

De cele mai multe ori, nu este necesara modificarea golului de trecere pentru montarea unei usi antifoc, intrucat piata de usi tehnice este flexibila, oferind o gama larga de dimensiuni care satisfac cele mai obisnuite cerinte.

Desi in unele cazuri o usa conventionala fara rezistenta la foc poate fi adaptata pentru a compartimenta un eventual incendiu, este recomandata achizitionarea unei usi antifoc noi, executata in conformitate cu cele mai recente normative de protectie civila.

Mai mult, o usa antifoc poate fi finisata astfel incat sa aibe aspectul usii inlocuite, pana la cel mai mic detaliu, datorita paletei vaste de finisaje si texturi aplicabile atat canatului cat si tocului.

Contra unui cost suplimentar este posibila chiar si aplicarea de finisaje diferite pe ambele fete ale canatului, in vederea pastrarii echilibrului cromatic in doua incaperi decorate in teme diferite.

Progresul tehnologic de care dispunem in prezent ne permit sa furnizam chiar si usi antifoc din lemn, permitand mentinerea accentelor vizuale initiale din incaperea in care este necesara instalarea usii rezistente la foc.

Usile antifoc sunt concepute pentru performanta si siguranta in cele mai neobisnuite situatii de urgenta, precum in cazul emanatiilor de fum fierbinte si gaze toxice care s-au dovedit de-a lungul timpului a fi deosebit de daunatoare din cauza vitezei de propagare prin orificii aparent neglijabile.

Din acest motiv, organismele abilitate prevad ca usile antifoc sa ofere si protectie antifum, tocmai pentru a facilita evacuarea in conditii de siguranta, indiferent de volumul fluxului de persoane.

Exista desigur planuri de evacuare iar rolul usilor antifum este de a oferi timpul necesar evacuarii in bune conditii. Izolarea aerului cald si a gazelor toxice pentru 60 sau 120 de minute conform specificatiilor tehnice, in zona de acces, ofera ragazul necesar pentru a impiedica evenimentele nedorite.

Etanseitatea la fum a oferita de usile antifoc este asigurata pe toate cele patru laturi de catre garniturile intumescente.
Aceleasi usi antifum care deservesc evacuarii sunt dotate cu bara antipanica pentru partea de interior, asigurand deschiderea eficienta in situatii de criza.